Dansende nordlys over Tromsø på natten.

Når er den beste tiden å se nordlys?

Det finnes ingen måte å fastslå hvilket år, måned, uke eller dag det beste tidspunktet er for å se nordlyset, da det er så mange faktorer som må tas i betraktning, og ingen vet hvordan været vil være eller hvor sterk nordlyset vil være. Hvis du søker på nettet, vil det stå at den sterkeste nordlysvirksomheten er i begynnelsen og slutten av nordlyssesongen (september/oktober og mars/april), men selv om dette er riktig, betyr ikke det at du ikke kan se sterkt nordlys i andre måneder.

Først og fremst er været den viktigste faktoren. Det kan være sterkt nordlys, det kan være så sterkt som det vil, men det hjelper ikke hvis himmelen er full av skyer. På nordlys-turer er det viktigste å finne klar himmel. Det kan være en liten glippe mellom skyene, eller det kan være klar himmel. Hvis vi kan se stjernene, har vi en god sjanse til å se nordlyset. Været i Tromsø skifter raskt, så vi kan ikke være sikre på hvordan været vil være, selv bare en uke før nordlysturen din starter. Vi kan ikke si hvordan været blir neste måned eller om tre måneder. Hvor vi kjører, blir bestemt på samme dag som turen starter, da værmeldingen endrer seg mye og raskt. Vi ønsker å utsette beslutningen vår så lenge som mulig for å få best mulig sjanse til å finne klar himmel.

Når vi først har funnet klar himmel, er alt vi kan gjøre å vente. Noen dager må vi vente i 20 minutter, og noen ganger må vi vente i 4 timer. Dette bringer oss til den nest viktigste faktoren: aktivitetsnivået til nordlyset. Dette kan heller ikke forutsies, det samme gjelder her som med værmeldingen. Vi vet ikke om det vil være sterkt nordlys en spesifikk uke neste måned, eller om det vil være mye sterkt nordlys i mars. Forskjellen her er at vi kan se noe av aktivitetsnivået noen dager før avreise, men dette er også bare en prognose, noe som betyr at det kan og vil endre seg. Det har vært mange ganger hvor indikatorene forteller oss at det vil være sterkt nordlys, og så er det svakt nordlys i stedet, og omvendt.

Å se nordlyset handler mye om flaks, da været må være greit, aktivitetsnivået må være greit, vi må være på rett sted til rett tid osv. Guidene bestemmer sammen med Polar Adventures' nordlysteam hvor de skal kjøre før turen starter, men under turen vil guiden bruke alle tilgjengelige verktøy og kunnskap for å ta deg dit sjansene for å se nordlyset er størst.

Så spørsmålet burde ikke være "Når er det beste tidspunktet å se nordlyset?", men heller "Hva kan jeg gjøre for å optimalisere sjansene mine for å se nordlyset?". Vel, det er to ting:

1. Bestill nordlysturen på din første tilgjengelige natt.

Du kan deretter bestille en annen tur hvis du ikke lykkes på første forsøk, og/eller vi kan flytte bookingen din til en annen dag hvis sjansene er lave den dagen du hadde bestilt, og sjansene er bedre en annen dag. Dette avhenger også av om vi har ledige plasser.

2. Sjekk værmeldingen 4-7 dager før turen starter.

Hvis du er usikker på hvilke dager som er best, sjekk værmeldingen, men ikke bare sjekk værmeldingen for Tromsø, da vi aldri blir på øya for å se lyset. Sjekk værmeldingen en times kjøretur nord, sør, vest og øst. Vi kan kjøre ganske langt for å se lyset hvis vi må. Det aller beste her er å enten ringe oss for en hyggelig orientering og diskusjon, eller enda bedre, kom innom kontoret vårt slik at vi kan vise og forklare vårt synspunkt mens vi tar en kopp kaffe.

Det tredje punktet er noe du ikke kan gjøre, men det handler om vår nordlys-policy. Hvis vi ser at været er veldig dårlig på dagen du har booket, og sjansene for å se noe er nær null, vil vi avlyse turen. Vi vil da tilby deg å flytte bookingen din til første tilgjengelige dag, og vi tar også hensyn til været. Hvis du ikke kan endre bookingen til en annen dag, eller hvis vi ikke har ledige plasser på dagene du er tilgjengelig, vil vi også tilby deg å flytte bookingen til en annen tur. Dette kan være nordlystur med båt, hvalsafari eller vår Fjord- og Fisketur. Hvis du ikke kan endre datoen eller bytte til en annen tur, vil vi kansellere bookingen din og gi deg full refusjon.

På netter hvor været er vanskelig og sjansene for å se nordlyset er lave, men likevel til stede, vil vi informere alle gjestene våre ved innsjekking om hva planen er og hvordan vi vurderer sjansene for å se noe. Etter informasjonen vil du få tilbud om å forlate bussen og få full refusjon, eller bli med på turen og få 30 % rabatt på en ny tur hvis vi ikke ser noen Aurora. Det er mulig å forlate bussen og endre bookingen til en annen dag, men guidene kan ikke endre bookingen din ved innsjekking, så dette må gjøres dagen etter med bookingteamet vårt.

Så, oppsummert, er det mange faktorer vi må tenke på før vi drar, og vi kan aldri garantere at vi vil se noe, siden nordlyset er et naturfenomen. Men én ting kan vi garantere:Nordlysguidene og alle i Polar Adventures vil gjøre alt de kan for å sørge for at du får se nordlyset.

Hvis du har flere spørsmål, vennligst kontakt oss på booking@polaradventures.no eller +47 909 89 995.

Klar for ditt neste eventyr?

Velkommen til Polar Adventures, din portal til uforglemmelige opplevelser i Tromsø-regionen. Vi tilbyr et bredt spekter av turer og aktiviteter, fra spennende hundesledeturer og snøscootersafarier til vakre fjordcruise og jakt på nordlyset. Våre erfarne guider og ansatte er dedikerte til å gi deg det beste mulige eventyret samtidig som vi sikrer din trygghet og komfort. Kom og opplev magien i Troms sammen med oss!